Άρθρα

ΠΟΔΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ

 

Εκατοντάδες οι πρόσφυγες που ποδηλατούν ανάμεσα στα σύνορα Νορβηγίας και Ρωσίας! Ανακάλυψαν μία άλλη πιο ασφαλή είσοδο στην Ευρώπη αποφεύγοντας το φονικό πέρασμα στη Μεσόγειο! Επειδή απαγορεύεται η διέλευση με τα πόδια από τα αρκτικά σύνορα έχει δημιουργηθεί σε αυτή τη περιοχή της Ρωσίας μία κερδοφόρα εμπορική δραστηριότητα που επιτήδειοι πωλούν ποδήλατα στους μετανάστες για να περάσουν τα τελευταία μέτρα με πεντάλι!

 

 

O Fahed από την Αλγερία πέρασε τα σύνορα ποδηλατώντας από το Ρωσικό φυλάκιο στο Νορβηγικό με παιδικό ποδήλατο! Είναι ένας από τους όλο και αυξανόμενους πρόσφυγες που διασχίζουν τη Ρωσία για να φτάσουν στα βόρεια σύνορα με τη Νορβηγία στον Αρκτικό Κύκλο. Το 2014 μόλις επτά πέρασαν από τα σύνορα στο Storskog που ζητούσαν άσυλο. Όμως φέτος και μόνο από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι τώρα έφτασαν 1100 άτομα. Μερικοί είναι από το Ιράκ και Αφγανιστάν αλλά οι περισσότεροι προέρχονται από τη Συρία.
Αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το ποδήλατο γιατί οι Ρωσικές αρχές δεν επιτρέπουν ταξιδιώτες να περάσουν τα σύνορα με τα πόδια, ενώ από τη πλευρά της Νορβηγίας είναι παράνομο να μεταφέρεις με αυτοκίνητο κόσμο που δεν έχει νόμιμα έγγραφα.
Ο Fahed λέει ότι πλήρωσε $200 για το ποδήλατό του όταν έφτασε στο Murmansk. Απόλυτα ικανοποιημένος, συμπληρώνει ότι η τιμή του «πακέτου» περιλάμβανε και ταξί μέχρι τα σύνορα. Μόνο τότε καβάλησε το νέο του ποδήλατο για να διασχίσει μία απόσταση μόλις 120μ για να περάσει στη Νορβηγία και να το εγκαταλείψει στο συνοριακό σταθμό! Είναι από τα ακριβότερα «ταξίδια» στον κόσμο με κόστος $1.60 το μέτρο! Δεν μετανιώνει. Λέει ότι είναι μικρό το τίμημα για να φτάσεις στην Ευρώπη!

 

 

Τα ποδήλατα όλα εγκαταλείπονται στο συνοριακό σταθμό.

Οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στα σύνορα της Νορβηγίας μεταφέρονται με λεωφορεία στη κοντινή πόλη Kirkenes όπου φιλοξενούνται προσωρινά. Για να είναι προετοιμασμένη ή πόλη, οι αρχές αποφάσισαν να κατασκευάσουν άμεσα ένα νέο κέντρο υποδοχής που θα φιλοξενήσει ακόμα 500 άτομα.

 

 

 

Τα βλέπει κανείς στοιβαγμένα, είναι όλα «τσίλικα» , κάποια ακόμη με περιτύλιγμα στα πλαίσια τους. Κάθε 2-3 μέρες τα μαζεύουν για ανακύκλωση! Ο λόγος; Ο Νορβηγός συνοριακός φύλακας ομολογεί ότι είναι κρίμα αλλά δυστυχώς δεν έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές για τη Νορβηγία και δεν θεωρούνται ασφαλή για τους δρόμους της χώρας !

 

Μία οικογένεια με ένα μωράκι προχωρούν με τα πόδια σπρώχνοντας το φορτωμένο ποδήλατό τους . Προφανώς θεωρούνται ποδηλάτες και όχι πεζοί.

Η πραγματικότητα είναι μία, κανένας τους δεν δίνουν σημασία στο πόσο παράλογοι είναι οι νόμοι, ούτε πόσο γελοίοι μπορεί να φαίνονται. Οι αρχές γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι πρόσφυγες θα αυξηθούν.

Παρόλο που το κρύο και βροχερό τοπίο είναι τόσο διαφορετικό από αυτό που άφησαν πίσω τους οι πρόσφυγες , ο αρκτικός δρόμος αυτός παραμένει ανοικτός και τον χειμώνα. Ενώ το πέρασμα στη Μεσόγειο παραμένει επικίνδυνος και γίνεται όλο και πιο θυελλώδες.

Cycling to Norway
By Nick Holland
BBC News, Russia-Norway border

Post a Comment