Νέα

Κερδίζει έδαφος το “cargo bike”

 

Κερδίζει έδαφος το «cargo bike» ή «ποδήλατο φορτίου»

Στο Amsterdam αντικαθιστούν το οικογενειακό ΙΧ με cargo bike.  Και γιατί όχι! Η χαμηλή τιμή αγοράς, η σχετικά εύκολη οδήγηση του καθώς και το ελάχιστο κόστος λειτουργίας και συντήρησης το κάνει μια αρκετά ελκυστική πρόταση εναλλακτικής μετακίνησης με μηδέν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Είναι και μία απολαυστική βόλτα με τα παιδιά!

Ακόμη και η DHL, η παγκόσμια εταιρεία courier, πρόσφατα αντικατέστησε 33 φορτηγάκια με ισάριθμο cargo bikes στην Ολλανδία. Η εταιρία εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει περίπου $575.000 ετησίως ενώ ταυτόχρονα μειώνοντας εκπομπές CO2 κατά 152 μετρικούς τόνους. Και για να μην υστερήσει μία ανταγωνίστρια εταιρεία, η UPS ήδη ξεκίνησε δοκιμαστικές διαδρομές με τα δικά της ποδήλατα delivery σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα Cargo bikes προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα. Η φόρτο-εκφόρτωση είναι σχετικά εύκολη γιατί δεν χρειάζεται κανείς να σταθμεύσει σε ειδικές ζώνες ούτε να βρεθεί χώρος parking. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζεται αρκετός χρόνος σε κάθε delivery. Η χρήση τους επίσης δεν επιβαρύνει την ήδη επιβαρημένη κυκλοφορία στους δρόμους των πόλεων, και φυσικά εννοείται ότι υπάρχουν και ευεργετήματα για την υγεία! Είναι κατανοητό ότι το «cargo bike» δεν είναι όμως η μοναδική λύση μεταφοράς αγαθών στην κυκλοφοριακή συμφόρηση των πόλεων. Δεν μπορεί να αντικαταστήσει απόλυτα άλλα φορτηγά και οχήματα, απλά είναι ένα πρόσθετο εργαλείο ήπιας μορφής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αστικές περιοχές.

Post a Comment